Bildiri Çağrısı
Açık Çağrı
Kent kavramının ve kent deneyimlerinin edebiyatta temsil ediliş biçimlerini tartışmaya açacak olarak sempozyuma bildiri özetlerini ilgili forma (ulaşmak için tıklayınız), 20 Şubat 2025 tarihine kadar gönderebilirsiniz. Bilgi ve yaşanabilecek herhangi bir problem durumunda komiteye kentsymposium@kent.edu.tr mail adresinden ulaşabilirsiniz.
Sempozyum, yurtdışından katılan katılımcılar için hibrit formda (hem online hem fiziksel) düzenlenecektir.
YDYO bünyesinde düzenlenecek olan sempozyumun dili Türkçe ve İngilizcedir. Sempozyumda sunulan bildiriler daha sonra yayınlanacaktır.
Walter Benjamin, Tek Yön’ün girişinde yazar olarak kendisini, bir kartografa dönüştürür ve metnini âdeta sokakları, yolları ve gözenekli binalarıyla nefes alıp veren bir kent olarak inşa eder. Bizse metnin/ mahalin içinde Benjamin’in işaret ettiği haritadaki çizgileri, hatları ve rotaları zaman zaman da kaybolarak takip ederiz.
Bu sempozyum, metni bir kente benzeten Benjamin’in izinden giderek, kenti bir metin gibi ‘okumayı’ öneriyor. Bu okumada bazı sorular öne çıkıyor: Kentler tarihten ve şimdiden izler taşıyan dolaşık ve katmanlı yapılarıyla, sokakları, merdivenleri, ritimleri, hafızaları ve çelişkileriyle edebî imgelemde nasıl karşılık bulurlar? Kenti kuran ve kuşatan maddi imgelemler ve duygulanımlar metinlerde nasıl karşılık bulur? Hem açık uçlu bir deneyim hem de bir ‘kültürel karşılaşma’ ve çarpışma mekânı olarak kentler edebiyatta nasıl anlatılır? Kentler insanları, insanlar kentleri nasıl biçimlendirir? Kentlerin tarihi ve bugünü, ‘kent politikalarını nasıl etkiler? Kentlerde kimler nasıl temsil edilir? Yazı ve edebiyat yoluyla başka bir kent inşası mümkün müdür? Kentlerde ‘görünen’ler dışında görünmeyenler bize ne anlatır?
I. Uluslararası Kent Sempozyumu’nda bu ve benzeri soruların yanıtlarını arayacağız. Bu soruların edebî metinlerdeki karşılıklarının izini sürmek üzere şu ve benzeri başlıklardaki bildiri önerilerinizi bekleriz:
- Kent ve Hafıza
- Kent ve Tarihyazımı
- Kent ve Yürümek
- Kent ve Flanörler / Flanözler
- Kent ve Politika
- Kent ve Mimari
- Kent ve Anlatı
- Kent ve Toplumsal Cinsiyet
- Kent ve Zaman
- Kent ve Mekân
- Kent ve Gelecek
- Kent ve Disiplin
- Kent ve İnsan Hakları
- Kent ve Öteki
- Kent ve Periferi
- Kent ve ‘Yeraltı’
- Kent ve Kimlik
- Kent ve Ses
- Kent ve İnsan-Sonrası
- Kent ve Beden
- Kent ve Duyular
- Kent ve Yemek Kültürü
- Kent ve Temsil Politikaları