Kurumsal Tarihçe
Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV), eğitim, sağlık ve kültür alanında toplumun gelişmesine hizmet etmek, çağdaş, verimli ve etkili eğitim hizmetlerini gençlerle buluşturarak onları uluslararası standartlarda yüksek teknoloji, ileri teknik ve güncel bilimsel gelişmelerle tanıştırmak amacıyla 12.06.2015 tarihinde kurulmuştur.
Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV)’in ilk projelerinden olan ve vakıf tarafından yapılan müracaat ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 130. maddesi ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 12. maddesinde sayılan görevleri yerine getirmek üzere; 07.09.2016 tarih ve 6745 sayılı Kanunun 16. maddesinin 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklediği Ek Madde 167 ile İstanbul Kent Üniversitesi eğitim-öğretim kurumları arasında yerini almıştır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip olarak kurulan İstanbul Kent Üniversitesi, açılış kanunu ile; İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Sivil Havacılık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşmaktaydı.
İstanbul Kent Üniversitesi, Prusya Elçiliği hekimlerinden Dr. Georg Hermann Ritter von Mühling'in önerisi üzerine İstanbul'daki D.W.V Alman Hayır Cemiyeti'nin katkılarıyla 6 Nisan 1846 tarihinde kurulan Alman Hastanesinin Taksim’de 1874 yılında yeniden yapılanan tarihi binalarında, 22 bin metrekare alan üzerine kurulu bir kampüse dönüştürülerek eğitimlerine başlamıştır.
İlk öğrencilerini 2017-2018 Akademik Yılında alarak, 2 fakülte ve 1 meslek yüksekokulu, 19 program ve bölümü olan Üniversitemiz ilk yıl 760 öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.
Kuruluş misyonu olarak; Türkiye’nin gelişimine katkı sağlamayı benimseyen üniversitemiz ilk iki yılında kız ve engelli öğrencilere özel burslar vermiştir. 2019-2020 Akademik Yılından sonra ise; kız öğrenci bursu yerine daha kapsayıcı bir öğrenci kitlesini barından ÖSYM bursları, Mütevelli Destek Bursları ile ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen ve mütevellinin onayından geçen öğrencilerimiz bu burslardan yararlanmaktadır. Engelli Öğrenci bursu ise; öğrencinin engeli oranında uygulanmaya devam etmektedir.
Üniversitemizde 2022-2023 Akademik Yılı itibariyle; 1 Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 4 Fakülte (Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi), 2 Meslek Yüksekokulu (Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu), Yabancı Diller Yüksekokulu ve 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi yer almaktadır. Toplamda 60 bölüm/program ile 6 bine yakın öğrencisi, bine yakın yabancı uyruklu öğrencisi, 219 akademik, 224 idari personeli ile Yüksek Öğrenim Sektörüne katkı sağlamaya devam etmektedir.
Kurucu vakfımız, kuruluşundan 5 yıl sonra 2022-2023 Akademik Yılında; eğitime olan yatırımlarının en büyük göstergelerinden biri olan Kağıthane Kampüsünü Türk Yüksek Öğrenim Sektörünün kullanımına açmıştır. Kağıthane Kampüsümüz; güncel teknolojik yeniliklere göre inşa edilmiştir. Ekolojik kampüsümüzde toplam 14 katta; 54 derslik, 39 laboratuvar, spor ve oyun alanları, kafeler, sosyalleşme alanları, kütüphane, yemekhane, atölye gibi birçok alan bulunmaktadır.
29.03.2018 tarihinde kurulan, Üniversitemizin Diş Hekimliği Fakültesi 13.08.2021 tarihinde, eğitimde uluslararası kalite standartlarını sürdürmek için Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Birliği / Association of Dental Education in Europe (ADEE) üyesi olmuştur.
İstanbul Kent Üniversitesi, başta Erasmus olmak üzere uluslararası öğrenci hareketliliği sayesinde öğrencilerimizin yurtdışında bulunan üniversitelerde eğitim almalarını hem de tam zamanlı uluslararası öğrencilere global bir ortam sunmayı amaçlamaktadır. Uluslararası ofis olarak tam zamanlı uluslararası öğrencilerin üniversitemizi tercih etmelerinin sebepleri arasında akademik kadromuzun güçlü ve konumumuzun çok merkezi olmasının yanı sıra değişim programlarına, dil okulu eğitimlerine ve Erasmus hareketliliğine önem veriyor olması gelmektedir. İstanbul’un merkezinde huzurlu bir üniversite olarak hem eğitim kalitesini hem de uluslararası standartları her gün geliştirmektedir.
Engelsiz Eğitim Vakfı tarafından kurulan İstanbul Kent Üniversitesi, hedeflerini hep geleceğe ve eğitime odaklamıştır. Bu hedeflerin sonunda; üniversitemizde eğitim alacak öğrencilerimizin, yaşadığı dünyanın sorunlarına duyarlı olmaları ve kendilerine sunulan dünya standartlarındaki eğitim olanaklarıyla bu sorunlara kalıcı çözümler bulmaları amaçlanmıştır.
Üniversitemizin bir diğer varlık amacı da; üretmek, geliştirmek ve yarınların gerçek sahipleri olan gençlerimizle birlikte insanlığın da hayallerine dokunarak herkese hizmet verebilmektir.
EĞİTİM İLKELERİMİZ
Üniversitemiz Atatürk İlke ve İnkılaplarının ışığında, bilimin hizmetinde;
- Bilimsellik
- Katılımcılık
- Yenilikçilik
- Sürdürülebilirlik
- Akılcı ve Eleştirel Düşünceyi Özendirme
- Şeffaflık
- Eğitim ve Araştırma da Mükemmeliyetçilik
- Etik Değerlere Sahip Çıkma
- Temel Hak ve Özgürlükleri Savunma
- Her Türlü Ayrımcılığa Karşı ve Farklılıklara Saygılı Olma ilkeleri bilincinde, öğrencilerini dünya vatandaşları olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir.