Dr. Öğr. Üyesi Hülya TÜRK
Engelliliğe bakış açısı medikal yaklaşımdan sosyal yaklaşıma ve günümüzde ise insan hakları bağlamında tartışılan bir sürece evrilmiştir. Medikal yaklaşım (1920-1980 yılları arasında) engelliliği bireyin sorunu olarak, sosyal yaklaşım (1980-2005 yılları arasında) ise toplumun engelliye karşı sorumlulukları olduğu anlayışlarıyla ele almıştır. Günümüzde ise (2005 ve sonrasında) engellilik sorunu insan hakları bağlamında tartışılan anlayışla devam etmektedir. Engellilik, fiziksel veya zihinsel kapasite kaybıyla değil, toplumsal algı, önyargılar, nesneleştirme gibi çok faktörlü sosyal terminolojiyle bir arada tartışılmaktadır. Bu nedenle engellilik artık yalnızca belirli bireylerle sınırlı bir durumu olmaktan bağımsız olarak, her bireyin insan olmaktan ötürü ulaşması beklenen temel haklarının olduğu düşüncesiyle birlikte değerlendirilmektedir.
İstanbul Kent Üniversitesi Engelli Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (EÇAM) amacı hak temelli bakış açısının toplumsal hayatta karşılık bulması için; hakların korunması, geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası çalışmalarla bilgi birikimine katkı sağlanırken sosyal politikalara yön verecek uygulamalar içinde yer almaktır. EÇAM, amaçlarını yerine getirirken aynı zamanda bu sorumluluğun paydaşı olarak, bilimsel ve etik ilkelerden ayrılmadan çalışmalarını yürütür.
Bireylerin toplumda varlığının korunması, insana değer ve önem vurgusuyla birlikte mümkün olacağından EÇAM engelli birey ve yakınlarının da savunuculuğunu yapmak üzere sorumluluk duyan bir merkez olmaktadır.
Dr. Öğretim Üyesi
Hülya TÜRK