BÖLÜM TANITIMI
Özgörev
İstanbul Kent Üniversitesi Psikoloji Bölümü, üniversitemiz ve fakültemiz özgörevleri ile uyumlu olarak, Psikoloji Bilimi’nin geçmişi ve tarihsel temellerinden başlayarak alanı özümseyen, alandaki güncel gelişmeleri takip eden, meslek uygulama ve araştırma alanlarında etik ve sorumluluk duygusunu ilke edinmiş, teknolojiyi alanına katkı sağlamak ve bilimsel bilgiyi paylaşmak için etkin kullanan ve geliştiren, sosyal sorumluluk bilinci yüksek, ulusal ve uluslarası düzeyde kabul görecek seviyede sağlam alt yapıya sahip; alana bilimsel, toplumsal ve bireysel düzeyde katkıda bulunan psikologlar yetiştiren bir bölüm olmayı özgörev olarak benimsemiştir.
Program Öğretim Amaçları
PÖA1. Psikolojinin temel kavramları, kuramsal modelleri, tarihi akımları ve güncel gelişmelerine hakimdir. Alan ile ilgili sorgulama becerisini kullanır ve öğrendikleri arasında bağlantı kurar.
PÖA2: Psikoloji bilimi çerçevesinde temel araştırma yöntemlerini kullanarak araştırma deseni kurabilir, veri toplayabilir, veri analizi ve veri yorumlaması yapabilir.
PÖA3. Bir bilim olarak psikolojinin değerlerini sahiplenir, disiplinlerarası çalışabilir, görgül kanıtlara değer verir, meslek ve araştırma etik ilkelerine bağlıdır.
PÖA4. Psikoloji biliminin kavram ve kuramlarını bireysel, sosyal ve kültürel konularda olaylara ve problemlere yaklaşımda ve bunları yorumlamada kullanabilir.
PÖA5. Etkin ve aktif iletişim ve sunum becerisine sahiptir, güncel öğretim teknolojileri araçlarını etkin olarak kullanabilir.
Program Öğrenim Çıktıları
PÖÇ.1.Bir bilim alanı olarak psikolojinin, temel kavramları, kuramsal bakış açıları ve tarihsel gelişimine hakimdir.
PÖÇ.2.Psikolojinin alt alanları ve bu alanların yöntem ve uygulamaları konusunda bilgi sahibidir.
PÖÇ.3.Psikoloji’de kuramsal açıklamalar ile bu kuramların görgül temelleri arasındaki bağı kurabilir.
PÖÇ.4.Diğer bilim alanlarının psikolojiyle benzerlik ve farklılıklarını karşılaştırıp, psikolojiye potansiyel katkısını görebilir ve disiplinler arası çalışmanın öneminin farkındadır.
PÖÇ.5.Psikoloji biliminin araştırma yöntemleri ve araştırma etiği ilkelerine yönelik temel özelliklerini özümser.
PÖÇ.6.Psikolojide temel araştırma yöntemlerini bilir, araştırma deseni oluşturabilir, veri toplayabilir, güncel teknolojiden faydalanarak veri analizi ve bu analizi yorumlama becerisine sahiptir.
PÖÇ.7.Psikoloji alanındaki soruları cevaplamaya yönelik uygun araştırma, yöntem, bilgi ve becerilerinin kullanıldığı araştırma çalışmalarını planlayabilir ve yürütebilir ve/veya mevcut verilerle çalışabilir.
PÖÇ.8.Bilgiye erişebilir, bilgiyi etkin kullanabilir ve bu amaçla disiplinlerarası kaynak taraması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
PÖÇ.9.Kuram, araştırma yöntemleri ve uygulamaları yordamada şüpheci sorgulama yapabilir ve bilimsel yaklaşımı kullanabilir.
PÖÇ.10.Analitik, eleştirel ve yaratıcı şekilde düşünebilir ve düşüncelerini ifade edebilir; düşünme ve düşüncenin ifadesinde mantıksal ve akıcıdır.
PÖÇ11.Psikolojinin temel araştırma yapılan alanlarından elde edilen bulguların potansiyel uygulama alanlarının farkındadır.
PÖÇ.12.Psikoloji ve uzmanlık alanlarıyla ilgili konulardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bağdaştırabilir.
PÖÇ.13.Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve bu alanlarda ne tür uygulama yöntemleri olduğunu tanıyıp mesleki etik kurallarına bağlı kalır.
PÖÇ.14.Psikoloji biliminin sağladığı bilgiyi ve kuramları mesleki etik ilkeleri çerçevesinde bireysel, sosyal, kültürel ve kuramsal konularda kullanabilir.
PÖÇ.15.Tek başına ya da ekip içinde verimli çalışabilir.
PÖÇ.16.Toplumsal duyarlılık ve bireysel sorumluluk bilincine sahiptir.