Kent Üniversitesi

FARMASOTİK BOTANİK ANABİLİM DALI

İnsanlık tarihinin başından beri insanlar, bitkileri besin olarak kullanmanın yanı sıra, acılarını dindirme, yaralarını iyileştirme amacıyla ilaç olarak da kullandıkları, bilinen bir gerçektir. Günümüzde kullanılan birçok ilaç etken maddesi, bitki etken maddeleri örnek alınarak üretilmektedir.

İşte, geleneksel halk ilaçlarının irdelenmesi, içeriklerinin günümüz teknolojisi ile değerlendirilerek bulguların ülkemiz ekonomisine yeni ilaçlar olarak kazandırılması, Türkiye'deki tıbbî bitkiler, zehirli bitkiler, kültür bitkileri, keyif verici ve bağımlılık oluşturan bitkiler ve hatta boya yapımında kullanılan  bitkilerin morfolojik, anatomik ve kimyasal açıdan incelenmesi ve standardizasyonunun sağlanması, farmasötik botaniğin temel konusudur ve 1839 yılından beri Eczacılık Fakültelerinde ders olarak okutulmaktadır. 

Öte yandan, Türkiye’nin zengin florasında bulunan tıbbî bitkilerin korunması ve ticaretinin kontrol edilmesi, büyük önem arz etmektedir. Yeni yetişen genç eczacılarımızın bu konuda da bilgili, dikkatli, hassas ve sorumluluk almaya hazır olmaları gerekmektedir.

Dersimizde ayrıca günümüz sosyal medyasında “Bitkisel ise her karışım, ilaç, solüsyon, vs. faydalıdır, zararlı değildir!” söylemleriyle halkı kandırmaya yönelik girişimcilere karşı halkı aydınlatma potansiyeline sahip, bitkilerin içerdikleri alkoloidlerin her zaman masum olamayacağının, bitkilerin aldıkları su, güneş, kuru hava gibi faktörlerle yararlı ya da farklı etkileri olacağını bilen, dürüst, üretime yatkın, yaratıcı, son teknoloji ile donanmış, bilgili eczacılar olması hedeflenmektedir.

Dolayısıyla öğrencilerimiz, bitkileri tanıyacak, etken maddelerini ve kullanım amaçlarını bilecek, bilgili gençler olarak mezun olacaklardır. Bunun için üretim bandında bu gençlerimizi görmek istiyoruz ve gençlerimizi buna hazırlıyoruz. Bizlere yeni bir bakış açısı getirerek yeni preparatlar ve formüller hazırlayacak genç girişimciler olmaları, bilgi birikimlerini ülkemiz yararına kullanarak değerlendirmeleri, bu dersin nihai temel amacını oluşturmaktadır.

FARMASOTİK BOTANİK LABORATUVARI

Anabilim dalımız, Farmasötik Botanik Uygulama derslerine uygun olarak tasarlanmış ve aynı anda 20 öğrencinin yararlanabileceği bir öğrenci laboratuvarına sahiptir. Her öğrenci için bir mikroskop ile çalışma olanağı verme gayreti içerisindeyiz.  Her öğrencinin bitki kesitini almasını, alkoloidlerinin özel boyalar ile tanımlanması ve bitki hücrelerinin şekillerinin hazırlanmasını, bu suretle öğrencilerin eğitime aktif olarak katılmasını, eğitim kalitesini yükseltici bir unsur olarak değerlendirmekteyiz.

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesi çok yeni olmakla birlikte Farmasötik Botanik Anabilim Dalı’na bağlı olan KENT Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu kuruluş çalışmaları başlamış ve örnekler toplanmaktadır. Herbaryum, Türkiye’nin hemen her bölgesinden fakültemiz öğretim üyelerinin toplanacak örnekler özellikle tıbbi ve zehirli bitki koleksiyonları tamamlanarak Uluslararası Herbaryum İndeksi’ne (Index Herbariorum) kaydolmayı amaçlamaktadır.

KENT’TEN
HABERİNİZ OLSUN