Kent Üniversitesi

BEKLEME ALANLARI VE GENEL ALANLAR

İSTANBUL KENT ÜNİVERSİTESİ

KAMPÜSE DÖNÜŞ

Kampüse girişlerde paydaşlarımızın HES kodları üzerinden "RİSKSİZDİR! ve Kişinin Aşı/Bağışıklık/Test verileri İçişleri Bakanlığı Genelgesine UYGUNDUR" statüsü takip edilecektir.

Kampüse girerken şunları yanınıza almayı unutmayın.

Maske

  • HES uygulamasının yüklü olduğu telefon
  • İstanbul Kent Üniversitesi Üniversitesi Kimlik Kartı
  • Tercihen kişisel matara, kupa, bardak

Açık alanda yürürken

  • Maskenizi çıkarmayın
  • Diğer yayalarla 1,5 m mesafeyi korumaya özen gösterin.

Kampüse Giriş Yapmadan Önce

Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi iki ya da daha fazlasının akut başlangıcı varsa;

  • Ateş
  • Öksürük
  • Genel halsizlik/yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Nezle
  • Nefes darlığı
  • İştahsızlık
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Mental durum değişikliği
  • Deri döküntüsü

Kampüse gelmeyin ve bir sağlık kurumuna başvurun.

Bekleme Alanları ve Genel Alanlar

Bekleme alanları ile genel alanlar farklı birimlerden birden çok kişinin ve dışarıdan gelen ziyaretçilerin aynı anda bulunma ihtimalinin olduğu, insan sirkülasyonun gün içinde sürekli olarak gerçekleştiği alanlar olduğundan belirlenen kurallara uyulması ve denetlenmesi COVID19 enfeksiyonu riskini azaltmada oldukça önemlidir. Bu alanlarda uyulması gereken kurallar aşağıda belirtilmiştir:

  • Sosyal mesafe kuralının uygulanmasını sağlamak amacıyla genel alanlarda, asansörlerde dikkat edilmesi gereken mesafeyi (1 metre tercihen 2 metre) belirten uygun işaretlemeler yapılmalıdır.
  • Genel alanlar ve bekleme salonlarındaki koltuklar arasındaki mesafe en az bir metre olacak şekilde (tercihen 2 metre) işaretlenmelidir. Bu kurala uyulmasını kolaylaştırmak amacıyla gerektiği takdirde koltuk sayısı azaltılmalıdır.
  • Asansör kapılarına sosyal mesafe kuralına uygun olarak binebilecek kişi sayısı belirlenmeli ve asılmalıdır. Kişilerin durması gereken alanlar için yerlerde işaretleme yapılmalıdır.
  • Genel alanlarda, asansörlerde, bekleme salonlarında görünür yerlere el dezenfektanı konulmalıdır.
  • Normal ve yürüyen merdivenlerin başlangıç kısımlarına kişiler arası en az 3 basamak mesafe bırakılması gerektiğini belirten uyarılar konulmalıdır.

Bu alanlarda;

  • Maskenizi çıkarmayın.
  • Diğer yayalarla 1,5 m mesafeyi korumaya özen gösterin.
  • Yürüyüş yönünü ve sosyal mesafeyi gösteren işaretlemeleri dikkate alın.
  • Sigara içilen açık alanlarda maskenizi indirdiğinizde diğer kişilerle en az 1,5 m mesafede olduğunuzdan emin olun.

Kapalı Ortak Alan Kuralları

  • Maskenizi çıkarmayın.
  • Diğer kişilerle 1,5 m mesafeyi korumaya özen gösterin.
  • Yürüyüş yönünü ve sosyal mesafeyi gösteren işaretlemeleri dikkate alın.

Yemekhane Kuralları

Kafeterya kapalı alanda hizmet sunduklarından ve çalışma koşulları nedeniyle çalışanlarına ve ziyaretçilerine COVID-19 bulaşması açısından risk oluşturabilirler. Bu nedenle yemekhanelerde, COVID-19 kapsamında aşağıdaki kurallara uymalıdır.

  • Yemekhane girişlerinde el hijyenini sağlamak için lavabo ve el antiseptiği olmalıdır.
  • Yemekhane bekleme alanları için güvenlik şeritleri 1 metre aralıklarla yerleştirilmelidir.
  • Masalar ve sandalyeler arasında en az 1 metre (tercihen 2 metre) mesafe kalacak şekilde yerleştirme yapılmalıdır.
  • Masa 4 kişilik ise tercihen 1 kişi, 2 kişi oturacaksa sandalyeler çapraz şekilde yerleştirilmelidir.
  • Olası bulaşmayı en aza indirmek için, yemek saatleri gruplara göre belirlenmelidir.
  • Aynı yerde/birimlerde çalışan kişilerin mümkünse aynı masada aynı kişilerle yemek yemeleri sağlanmalıdır. Çay/kahve aralarında da bu kurallara özen gösterilmelidir.
  • Ortak kullanılan eşyalar (çatal, kaşık gibi) her kullanımdan sonra su ve deterjanla yıkanmalı ve kullanıma kadar temiz bir ortamda bulundurulmalıdır.
  • Yemek ve içecekler mümkünse tek kullanımlık kaplarda verilmelidir.
  • Mümkünse yiyecek ve içecekler kumanya şeklinde servis edilmelidir.
  • Yiyecekler açık büfe olarak servis edilmemelidir.
  • Açıkta baharat, kürdan, tuz, ekmek masaların üzerinde bulundurulmamalıdır.
  • Yemekhanede çalışan personel tıbbi maske ve bone kullanmalıdır. Eldiven kullanması gereksiz güven oluşturacağından kullanılmamalı ancak el yıkama sıklıkla sağlanmalıdır.
  • Malzeme alım mümkün olan en az sayıya indirilmelidir.

Kampüs İçi, Sınıf, Amfi, Kütüphane, Çalışma Odası ve Laboratuvar Kuralları

  • 2021-2022 Güz Dönemi'nde havalandırma ve iklimlendirme sistemlerimiz yüzde yüz temiz hava verecek şekilde çalıştırılacaktır. Bu dönemde sistemler bireysel kullanıma kapatılacak, termostatlar çalıştırılmayacaktır. İlk ön sıra tamamen boş bırakılacaktır.
  • Dersliklerde ilan edilmiş bilgilendirme afişlerini okuyun.
  • Sınırlandırılmış ve ilan edilmiş kişi sayısından fazla kimsenin derslikte bulunmamasına dikkat edin.
  • Ders esnasında maskenizi, ağzınızı ve burnunuzu tam kapatacak şekilde kapatın veya alternatif olarak yüz siperliğini sürekli takın.
  • Ders esnasında materyal alışverişini minimize edin veya yapmayın.
  • Ders bitiminde çöplerinizi, sınıflandırarak koridordaki ikili atık/çöp kutusuna atın.
  • Dersliklerde pencereleri açık bırakın ve kapatmayın.
  • Çalışma odaları için kapısında ilan edilmiş kişi sayısından fazla kişinin odayı kullanmasına izin vermeyin.
  • Çalışma odası kullanımı süresince ağzınızı ve burnunuzu tamamen kapatacak şekilde maskenizi takın, çalışma arkadaşlarınızla sosyal mesafenizi her zaman koruyun.
  • Çalışma odası kullanımı bitince odadaki tüm eşyalarınızı alarak, temiz ve düzenli bırakın.

Kampüs İçinde Hasta Olmaya Başladığınızı Hissettiğinizde

  • Ateş, titreme, yeni başlayan öksürük/nefes darlığı/kas ağrıları/baş ağrısı/boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı/akıntısı, tat/koku/duyu kaybı, bulantı/kusma/ishal vb. semptom ve belirtilere sahip öğrenciler Mediko Sosyal Birimine  ve çalışanlar ise bağlı oldukları yöneticisine en kısa sürede bilgi vermeliler. İlgili bilgiyi alan yöneticiler kurum içinde gerekli koordinasyonu sağlayacaktır.
  • Açık alanda ve yürüyecek durumda iseniz maskenizi çıkarmadan ve varsa ikinci maskenizi de takarak sağlık merkezine gidiniz.
  • Sınıfta iseniz, hocanıza söyleyip sınıfın dışına çıkıp ve varsa ikinci maskenizi de takarak yürüyebilecek durumda iseniz Sağlık Merkezine gidiniz.

Çalışanlar İçin Açık Ofis Kuralları

2021-2022 Güz Dönemi'nde havalandırma ve iklimlendirme sistemlerimiz yüzde yüz temiz hava verecek şekilde çalıştırılacaktır. Bu dönemde sistemler bireysel kullanıma kapatılacak, termostatlar çalıştırılmayacaktır. Çalışma alanları düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.

  • Maskenizi çıkarmayın.
  • Belirlenen çalışma düzeni haricinde ofise gelmemeye özen gösterin.
  • Ofise iş için şart olmadığı sürece ziyaretçi kabul etmeyin.
  • Açık ofiste aynı anda birden çok kişinin yiyecek - içecek tüketmemesine özen gösterin.
  • Hava koşulları uygun olduğunda, varsa açılabilir camların açık tutulmasına özen gösterin.

Ofisler

Kapalı alanlar COVID-19 enfeksiyonun yayılması açısından riskli olduğundan bu alanlarda salgın yayılımı engellemeye yönelik önlemlere özellikle dikkat edilmelidir. Kimi zaman birden çok kişinin beraber tüm günü geçirerek çalıştığı bu ortamlarda aşağıda belirtilen kurallara uyularak enfeksiyon riski minimize edilebilir.

  • Her çalışma odası ve ofiste COVID-19 için kişilerin uyması gereken kuralları (el yıkama, maske kullanımı, sosyal mesafe gibi) belirten afişler asılmalı ve çalışanların kullanması için uygun yerlere el antiseptiği yerleştirilmelidir.Tüm çalışanlar COVID-19 salgını ile ilgili bilgilendirilmelidir.
  • Bütün çalışanlar kapalı alanlarda bez maske takmalıdır. Maske nemlendikçe veya kullanım süresi aşıldığında değiştirilmelidir.
  • İş yerindeki çalışanlar ve gelen ziyaretçiler arasında en az 1 metre (3-4 adım) mesafe olmalıdır. Dinlenme alanlarında da kişiler bu mesafeyi korumalı ve maske takmaya devam etmelidir.
  • Yemek yeme/içme sırasında maske çıkarılması gerektiğinden ofislerdeki yemek yeme alanlarında aynı anda birden fazla kişinin bulunmaması sağlanmalıdır.
  • İş yerine misafir kabul edilmemeli, gelen ziyaretçiler sırayla alınarak maskesi olmayanların üniversiteye girişine izin verilmemelidir.
  • Gelen kişilere su haricinde bir şey ikram edilmemelidir.

Havalandırma ve İklimlendirme Sistemleri

Havalandırma sistemleri enfeksiyon yayma açısından risk teşkil edebileceğinden önem arz eder. Kapalı ortamlarda insanlar gereken tüm önlemleri alsalar bile havalandırma sistemleri risk yaratabilir. Bu nedenle bu sistemlerle ilgili aşağıda belirtilen kurallara dikkat edilmesi oldukça önemlidir.

  • Tüm alanlardaki sistemler gözden geçirilerek düzenli bakımları yapılmalıdır.
  • Pandemi sürecinde kapalı olan birimlerdeki havalandırmalar yeniden çalıştırıldığı takdirde bakımı yapılarak etkinliği değerlendirilmelidir.
  • Bu dönemde merkezi havalandırma sistemleri kullanılmalı ve bu sistemlerdeki temiz hava dışarıdan alınmalıdır.
  • Salon tipi klimalar ve vantilatörler enfeksiyonu yayma risklerinden dolayı çalıştırılmamalıdır.
  • Ortamda pencere varsa sık sık açılarak mekanın havalanması sağlanmalıdır.
  • Havalandırma sistemlerindeki filtreler düzenli olarak kontrol edilerek gerektiği takdirde değiştirilmelidir. Filtre değiştirme işlemi aerosol açığa çıkarma riski taşıdığından işlemi gerçekleştiren personel N95/FF2 maske, yüz siperliği ve eldiven takmalıdır. Çıkartılan filtre tıbbi atık kutusuna atılarak uzaklaştırılmalıdır.

Temizlik, Dezenfeksiyon ve Atıklar

Temizlik, dezenfeksiyon ve atıkların yönetimi tüm enfeksiyonlarda olduğu gibi SARS-CoV2 enfeksiyonuyla mücadelede de en önemli adımlardandır. Virüs içeren materyallerin uzaklaştırılıp sağlıklı insanlara geçişinin engellenmesi aşağıda belirtilen adımlara uyularak gerçekleştirilebilir.

  • Kullanılan kapalı alanlar (eğitim salonları, ofisler ve diğer birimler) su ve deterjan kullanılarak temiz alandan kirli alana doğru her gün düzenli olarak temizlenmelidir.
  • Süpürme işlemi toz çıkarması nedeniyle risk oluşturduğundan tercih edilmemelidir.
  • Özellikle sık temas edilen yüzeyler olan telefonlar, kapı kolları, dolap kulpları ve masa gibi yerlerin temizliğine özellikle dikkat edilmelidir. Buralarda su ve deterjan ile temizlik yapıldıktan sonra 1/100 oranında sulandırılan (5 litre su içerisine yarım çay bardağı) çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) kullanılarak dezenfeksiyon sağlanabilir.
  • Klor bileşikleri korozyona sebep olabildiğinden dayanıklı yüzeylerde tercih edilmelidir.
  • Klavyeler, telefon ve diğer cihazlar klor bileşikleri yerine %70’lik alkol ile silinerek dezenfekte edilmelidir.
  • Asansörler günde en az 3 defa temizlenmeli, el teması olan tuşlar ve asansör kapıları sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Üniversite içerisine, tıbbi atıkların uzaklaştırılması için her kata kapaklı ve el teması gerektirmeyen tıbbi atık kutularından konulmalıdır. Hangi atıkların atılacağını belirten afişler kutunun bulunduğu yere asılmalıdır.
  • Tuvalet ve lavabo temizlikleri sık sık yapılarak, temizleme zamanları kaydedilmelidir.
  • Tuvaletlerin dezenfekte edilmesi amacıyla 1/10 sulandırılan çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No:7681-52-9) kullanılmalıdır.
  • Tuvaletlerde el kurutma cihazları kullanılmamalı bunun yerine ellerin kurulanması tek
  • kullanımlık kâğıt havlu ile gerçekleştirmelidir. Tuvaletlerin (özellikle pisuvarların) bir boşluk bırakılarak kullanılması için gerekli işaretlemeler yapılmalıdır.
  • Temizliği yapan personelin tıbbi maske ve eldiven takması sağlanmalıdır.
  • Halı gibi yüzeyler toz kaldırmadan makinede yıkanabilir. Halılar ve koltuk yüzeylerinin temizlenmesinde tercih edilmesi gereken yöntemler su ve deterjanla silme veya sıcak buhar uygulanması olmalıdır.
  • Tekstil ürünlerini silkelemekten kaçınılmalı makinede normal deterjanlar ile 60-90oC’de yıkayarak temizlikleri sağlanmalıdır.
  • Dış ortamların, yolların, sokakların dezenfeksiyonunun yapılmasına gerek yoktur.
  • Buralarda temizliği su ve deterjanla yapmak yeterli olacaktır.
  • Genel olarak temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinde yüksek basınçlı su, kimyasal püskürtme ve kuru süpürme gibi işlemler aerosol oluşumuna sebep olduğundan uygulanmamalıdır.
  • Dezenfektanlar fazla kullanıldığında hem kişiler hem de çevre için toksik olabileceğinden gereksiz yere kullanılmamalıdır.
KENT’TEN
HABERİNİZ OLSUN