Kent Üniversitesi
Türk – Rus İlişkileri Semineri gerçekleştirildi

Türk – Rus İlişkileri Semineri gerçekleştirildi

Tarih : 16.11.2021

İstanbul Kent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden Doç. Dr. Ozan Örmeci, Rusya Güney Federal Üniversitesi’nden Tarih Bilimci Tsibenko Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesi için ileriye dönük beklentiler hakkında görüşlerini paylaştığı bir seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan Doç. Dr. Ozan Örmeci, Rusya’nın modern Türkiye’de olumlu algılanıyor olmasından ve iki ülke arasında karşılıklı yarara dayalı iş birliği için açılan fırsatlardan bahsetti, mevcut aşamada Rus-Türk ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir dizi önlem önerdi.

Örmeci’ye göre ikili ilişkileri olumsuz etkileyen sorunların çözümü için Dağlık Karabağ'da Rusya ve Türkiye'nin arabuluculuğunda barışın tesis edilmesinin, Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan, Ukrayna gibi bölgesel devletlerin dahil edileceği yeni, çok taraflı ekonomik ve siyasi işbirliği mekanizmasının oluşturulmasına olanak sağlayacağını vurguladı.

Şu anda Rusya ve Türkiye'nin Suriye topraklarındaki askeri operasyonlar ve 4 milyondan fazla sığınmacıyı Türkiye'ye getiren büyük göç krizi nedeniyle önemli ekonomik giderleri olduğuna dikkat çeken Doç. Örmeci, Suriye sorununun çözümünün Rusya ve Türkiye'nin güvene dayalı ilişkiler kurmasını sağlayacağını vurguladı.

Türkiye'de Rusya uzmanların sayısını artırmanın gerekli olduğunu, bunun için İstanbul'da uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi, Rus dili ve edebiyatı, petrol ve gaz mühendisliği alanlarında uzmanlaşan bir Rus-Türk üniversitesinin kurulabileceğini ifade etti.