GENEL BİLGİ
Yutma Laboratuvarı, bireylerin yutma fonksiyonlarının değerlendirilip raporlandığı, yutma bozukluğu yaşayan bireylerde terapi yöntemlerinin uygulandığı bir eğitim ve uygulama alanıdır. Klinik uygulamalar ve bilimsel araştırmalar için kurulmuş olan bu laboratuvar, teknolojik altyapısı sayesinde yutma fonksiyonlarını objektif bir şekilde değerlendirme, bireye özel terapi programları planlama ve uygulama imkânı sunmaktadır.
Dil ve Konuşma Terapisi bölümü öğrencileri, bu laboratuvarda gerçek vakalar üzerinde gözlem ve uygulama yaparak teorik bilgilerini pratik deneyimle pekiştirme fırsatı bulmakta; bu sayede mesleki becerilerini geliştirmektedir.
Laboratuvarın Altyapısı
Laboratuvar, İstanbul Kent Üniversitesi Kağıthane yerleşkesinde bulunan Dil ve Konuşma Terapisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (KENTKOM) bulunduğu binada, -1. katta yer almaktadır.
Laboratuvarda yer alan FEES, Stroboskop ve Rijit Endoskop aletleri üst solunum yollarının ve larenksin doğrudan görüntülenmesini ve bireyin yutma fonksiyonun detaylı bir şekilde değerlendirilmesini sağlamaktadır. Laboratuvarda bulunan KBB koltuğu ve Otoskop cihazı kulak, burun ve boğaz ile ilişkili bozuklukların değerlendirme ve tanı süreçlerinin daha kapsamlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Laboratuvarda bulunan eğitim kafa modelleri ve patoloji ekleri sayesinde öğrenciler anatomi ve patofizyoloji bilgilerini pekiştirmekte ve vaka analizlerinde pratik deneyim kazanmaktadırlar.
Laboratuvarda yer alan sEMG, NMES, tDCS ve ETS Cihazı ile yutma bozukluğu olan bireylere özgü terapi yöntemlerinin etkinliği artırılmaktadır. Ayrıca, değerlendirme ve terapi süreçlerinde kullanılan ekranlar, dil ve konuşma terapistlerinin ve öğrencilerin eş zamanlı analiz yapabilmesine olanak sağlamakta ve görsel geri bildirim yoluyla hastaların yutma fonksiyonlarını daha iyi anlamalarını ve iyileştirmelerini desteklemektedir.
Laboratuvar alt yapısı bireylerde hem değerlendirme hem de terapi sürecinin donanımlı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlamaktadır. Bu altyapı sayesinde bölüm öğrencileri de bu laboratuvarda akademisyenler ile değerlendirme, terapi ve bilimsel araştırma süreçleri yürütebilmektedirler. Ayrıca güçlü ve profesyonel kadrosu sayesinde yutma bozukluklarında değerlendirme ve terapiler kusursuz şekilde ilerlemektedir. Yutma Laboratuvarı hem bireysel terapi hizmetleri sunarak hem de bilimsel araştırmalara katkıda bulunarak, bu alanda sürekli gelişmeyi ve yenilikçiliği teşvik eden bir merkezdir.
Yutma Laboratuvarı’ndan aşağıdaki bölümler ve programlar faydalanmaktadır;
- Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü