Kent Üniversitesi
Beyoğlu’nun Toplumsal Hafızasında Bir Yapı: Alman Hastanesi

Beyoğlu’nun Toplumsal Hafızasında Bir Yapı: Alman Hastanesi

Tarih : 10.09.2024

Avrupa Miras Günleri: “Rotalar, Ağlar ve Bağlantılar” (6-15 Eylül) kapsamında, Beyoğlu Belediyesi ve İstanbul Kent Üniversitesi ortaklığında “Beyoğlu’nun Toplumsal Hafızasında Bir Yapı: Alman Hastanesi” başlıklı bir panele imza atıldı. Panel, Üniversite’nin Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özcan’ın sunumu ile 10 Eylül Salı günü 15:00-16:00 saatleri arasında Üniversitenin Taksim Yerleşkesi’nde özel davetlilerin, değerli akademisyenlerin ve kıymetli öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Panel’in sunuculuğu, İstanbul Kent Üniversitesi Rektörlük Uluslararası İlişkiler Temsilcisi Öğr. Gör. Emre Atsü tarafından yürütülürken, açılış konuşmasını ise Rektör Prof. Dr. Necmettin Atsü yaptı. Ardından, selamlama konuşmaları için,  Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney kürsüye davet edildi. Panel boyunca, 150 yıldır Beyoğlu ilçesinin Cihangir Mahallesi’ndeki Sıraselviler Caddesi üzerinde varlığını sürdüren, İstanbul’un ikonik mimari yapılarından biri haline dönüşmüş Alman Hastanesi’nin geçmişten günümüze  değin bilinmeyen tarihçesine, Sanat ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Özcan tarafından dikkat çekildi. Bir yandan fiziksel olarak kentsel bir referans noktası olması, öte yandan, kuruluşundan bugüne dek, bölgenin yaşamının ve değişiminin içinde yer alması sebebiyle, kentsel mirasın önemli bir parçası olan bu değerli yapı hakkında daha önce duyulmamış pek çok bilgi ve anı aktarıldı. Tanınmış pek çok simanın doğumlarının Alman Hastanesi’nde gerçekleşmesi gibi, Merhum Başbakanımız ve İstanbul Kent Üniversitesi kurucularından Mesut Yılmaz’ın da, 6 Kasım 1947 tarihinde, Alman Hastanesi'nde dünyaya geldiği, verilen bilgiler arasındaydı.

Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV) Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Berna Yılmaz,

ENEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ceren Yılmaz, ENEV Genel Müdürü ve İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Alican Cingöz, İstanbul Kent Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi İrem Aşcıoğlu, İstanbul Kent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Biren, İstanbul Kent Üniversitesi Genel Sekreteri Tülay Koşucu, Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Erkal, CHP Kağıthane İlçe Başkanı Cihan İlim Yeşildağ, Pürtelaş Mahallesi Muhtarı Fehime Esen ve daha pek çok kıymetli konuk, katılımcılar arasında idi.

İstanbul Kent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Atsü; “Bu mirasın içerisinde yer alan eğitim yuvasının,  aslında bir hayalin somut ürünü olduğunu belirtmek isterim. Burada, toplumun hafızasına yüzyılın üstünde bir süredir kazınmış olan Alman Hastanesi’nin eskimeyen tarihi yapısının üzerinde, günümüze kadar uzanan eğitim yolculuğumuz sürüyor ve sürmeye de devam edecek. Biz de, bu kültürel mirasın Beyoğlu ilçe sınırları içerisinde varolmasının bilinci ile eğitime, kültür ve sanata hizmet etmekten son derece mutluluk duyuyoruz. O sebeple bu mirasa daima sahip çıkarak, yolumuzda ilerleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAF & VİDEO