Antakya ile Dayanışma,Akdeniz ile Temas,Yerel Malzeme ile Yeniden
Tarih : 08.09.2023
Kent İç Mimarlık 1.5 Yaz 2023
1-10 Ağustos 2023, İstanbul
4-13 Eylül, 2023, Antakya
Antakya ile Dayanışma
Akdeniz ile Temas
Yerel Malzeme ile Yeniden
Kent İç Mimarlık 1.5 kapsamında, Antakya ile Dayanışma, Akdeniz ile Temas, Yerel Malzeme ile Yeniden yaz stajı programını, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş ve 20 Şubat 2023 Antakya Depremleri ardından bölgede beliren yoğun dayanışma ihtiyacına destek olmak amacıyla kurguladık. Bu yaz, Servas Barış Okulu işbirliği ile, Antakya Ekinci köyü ev sahipliğinde, Ekinci (dünya) çocukları için hayata geçirilecek bir kampüs hayalinin parçası ve desteyici olmaya karar verdik. 1-11 Ağustos 2023’te İstanbul’dayız, 4-13 Eylül 2023’te Antakya Ekinci köyünde!
*
Önce; Servas Barış Okulu nedir, neyi/neleri dert edinir ve kimlerdir?
Servas Barış Okulu [Servas Peace School], Uluslararası Servas Barış ve Kültür Değişim Programı’nın (Servas.org/servasturkiye.org) Türkiye’deki temsilcisidir. Servas, 1955’te 2. Dünya Savaşı’na tepki olarak kurulan bir kültür ve barış organizasyonudur. Birleşmiş Milletler’de temsil edilmektedir ve bugün dünya genelinde yaklaşık 45 bin üyesi vardır. Üyeler, dünya barışına katkıda bulunmak ve dayanışmak üzere gönüllü olarak yer değiştirirler; birbirlerinin evlerinde konaklarlar ve ortak etkinliklerle önyargılarıyla yüzleşirler ve böylece, barış duygularını geliştirirler.
Servas kapsamında 2009’da kurulan Servas Barış Okulu da, Antakya’nın Ekinci köyünde deprem sonrası dayanışmanın önemli paydaşlarından biri. 14 senedir yaz aylarında yapılan Barış Okulu, bölgedeki Şubat 2023 depremlerinden sonra bütün yıla yayılacak şekilde sürekli hale geldi. Derdi, yurt dışından gelen gönüllülerin çocuklarla ve köy halkıyla bildiklerini paylaşması ve kültürel değişim.
Servas Barış Okulu 2023 çekirdek ekibi
Ersen Şişli, Esra Alev, Mehmet Ateş (Servas temsilcisi, Koordinatör-yürütücü), Mert Ali Cengiz, Onur Aydın, Özge Ateş, Remzi Şişli, Rüya Tümer, Selen Aydın, Seyhan Ateş, Umut Büyükkasım, Seyfican Doksöz
Şimdi, Kent İç Mimarlık 1.5 nedir, neyi/neleri dert edinir ve kimlerdir?
Kent İç Mimarlık 1.5 (ICM 190-Yaz Stajı I), birinci yılın bitişiyle yaz döneminde, iç mimar adaylarının inisiyatif alarak seçeceği bir üretim atölyesi/çalıştay/yaz okulunda ilgilendiği konu üzerine bir atölye çalışmasına veya bir sivil toplum kuruluşunda alanıyla ilgili bir sosyal sorumluluk projesine aktif olarak katılmasını ister. Böylece, 1:1 ölçekte tasarım ve inşa pratikleri ve yöntemleri hakkında yaparak bilgi ve deneyim kazandırmayı, farklı yapı malzemelerini, detay geliştirmeyi ve inşai bir sistemi yerinde inceleyerek anlamayı, çeşitli tasarım ve yapı teknik ve teknolojilerini uygulatabilmeyi amaçlar. Farklı kentlerin ve/ya yerleşimlerin mimari, kültürel ve sosyal karakterleri, zanaat ve usta işleri ve dayanışma ağları ile tanıştırmayı, kolektif çalışma, üretme ve yaşama becerisi kazandırmayı ve bunun iletişim yollarını buldurmayı, (iç) mimar olarak tasarımcının sosyal rolleri ve sorumlulukları hakkında farkındalık edindirmeyi kendine dert edinir.
Kent İç Mimarlık 1.5 yürütücü 2023 ekibi
Ara Yerlikaya (Davetli konuk yürütücü, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Mimarlık 4. Yıl öğrencisi), Aslı Kıyak İngin (Proje Koordinatörü-yürütücü), Bilge Bal (Proje Koordinatörü-yürütücü), Devrim Çimen (İdari Yürütücü), Kıvanç Sert (Proje Asistanı), Fuatmert Tüfekçi (Proje Asistanı, Kent İç Mimarlık 3. Yıl öğrencisi), R. Reyna Erşan (İdari Asistan), Tansel Korkmaz Bilgin (Kent İç Mimarlık 1.5-ICM 190 Akademik Koordinatörü)
Kent İç Mimarlık 1.5 2023 öğrenci ekibi (2. Yıl)
Berkay Ediz Ay, Ekin Su Kaya, Esma Göksu Yavaş, Eylül Öykü Karlıdağ, Fatımanur Karakurt, Fatma Seval Bağış, Gülşah Çatalbaş, Melih Erdoğan, Öykü Öyerli, Recep Talha Avcı, Selin Çetin, Zilfi Belikbaş
Peki, Antakya ile Dayanışma, Akdeniz ile Temas, Yerel Malzeme ile Yeniden yaz programı nedir, neyi/neleri dert edinir ve paydaşları kimlerdir?
Biz, gönüllü, istekli, işbirliğine açık ve dayanışmacı bir kolektifiz: Kent İç Mimarlık 1.5 2023 yürütücü ve öğrenci ekibi ve Servas Barış Okulu 2023 çekirdek ekibi. Dünyayı yuva yapmanın barışcıl ve mütevazı yollarını yerinde, yerle birlikte ve yerden katılımcı pratikler, yaratıcı eylemler ve süreçler ile deneyimleyerek, deneyerek ve keşfederek beraber arıyoruz. Şimdi ve burada:
Dolanıklıkları etkinleştirme, yoldaş türler, canlı ve cansızlar ile ağlar örme, günlük hayat, yaban hayat, hikayeler anlatma, sorular sorma, umut etme, düş görme, iyi olma halleri, yeri (yeniden) keşfetme, ortaya çıkarma, açık olma, hassas pratikler, özen gösterme, doku(n)ma, kirlenme, yavaşlama, yakından bakma, duyuları harekete geçirme, meraklanma, konuşma, saygı gösterme, dinlemeyi öğrenme, iş birliği yapmayı öğrenme, bir’den çoğul olabilme, oyun oynama, aktif katılım, yaparak düşünme, el emeği, usta işi, tasarımcı yorumu, ileri dönüşüm, maddeden malzemeye, gözlemleme, kaydetme, okuma, tartışma, müzakere etme. …
İşte, Antakya ile Dayanışma, Akdeniz ile Temas, Yerel Malzeme ile Yeniden yaz programı ve onun hiyerarşik ilişkiler gözetmeyen, bizi yanyana getiren, eşitleyici ve yatay eylemlilik hali. Antakya Ekinci köyü ev sahipliğinde, bu yıl, 15.’si gerçekleşen Servas Barış Okulu işbirliği ile örgütlenen iki aşamalı bir atölye ve keşif gezisi.
1-11 Ağustos 2023, İstanbul: Antakya sürecimize hazırlık programı olarak kurguladık. Permakültür eğitimleri ve keşif gezileri ve benzer ölçekte kırsalda inşa edilmiş örnek incelemeleri, atölyeler ve destekleyici seminerler.
4-13 Eylül 2023, Antakya: Ekinci köyünde saz kamışından kümese, toprak, kerpiç ve samandan oyun alanı inşasına ve tandır yapımına, sepet örücülüğünden siniye ve mozağiye… Köyde misafir olmak, birlikte yaşamak, dayanışmak, kırsalda yerel üretim pratiklerini deneyimlemek, yorumlamak, yerel malzeme kullanımı, sürdürülebilir ve yerel teknikler ve malzemeler ve permakültür ilkeleri ile bir kampüs inşası.
Deprem sonrası birçok mesele ile uğraşan Ekinci köyündeki aileler, ev, konteyner ve çadır, kapılarını üniversite öğrencilerimize konaklama için açtı. Bu süre boyunca kültürel alışveriş, dayanışma ve dostluklar oluştu. Aileler bu zamanda yanlarına gelen güler yüzlü (dünya) gençleri ile kendilerini iyi hissettiler. Ferah oldular. Bu süreli ama aramızdaki dayanışmanın başlangıcı olan kolektif yaşam, deprem bölgesinde yaşayanlar ile Türkiye’nin farklı yerleri arasında gidiş-gelişlerin, evlerdeki misafirperverliğin güzelliğini ortaya çıkardı. Birlikte daha umutlu, neşeli günlerimize…
Günlük, ig: @kenticmimarlik 1.5
Teşekkür
2023 Yaz dönemi, Kent İç Mimarlık 1.5 ekibi olarak, “Antakya ile Dayanışma, Akdeniz ile Temas, Yerel Malzeme ile Yeniden” yaz stajı programımız kapsamında,İstanbul Kent Üniversitesi’ne, Rektör Hoca Prof. Dr. Necmettin Atsü’ye, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Öcal Usta’ya ve dekanlık sekreteri Özge Özdemir’e; İç Mimarlık Bölümü’ne; İlk ve Acil Yardım Eğitimi için Öğr. Gör. Elif Paklacı’ya, Psikolojik Destek ve Travma Eğitimi için uzman psikolog Sena Mayda’ya, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi için sistem yöneticisi Volkan Aksoy’a, KUYEM-Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne ve Müdürü Cihan Sancak’a; Satın Alma Direktörlüğü’ne, uzmanlar Nazlı Balkır ve Bayram Yılmaz’a; Mali İşler Direktörlüğü’nden Ani Zografidis’e; 1-11 Ağustos 2023 tarihleri arasında, İstanbul programında, çevrimiçi veya yüzyüze biraraya geldiğimiz, seminerler, keşif gezileri ve/ya atölye çalışmalarından oluşan hazırlık programı birlikte gerçekleştirdiğimiz, Servas Barış Okulu’na, Mehmet Ateş ve Esra Alev’e; Öğümce Köyü Permakamp’a ve Permakamp’tan Güneş Savaş ve Seteney Koz’a; Kokopelli Şehirde’ye ve kurucuları Elif Çatıkkaş ve Yasemin Kırkağaçlıoğlu’na; MSGSÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Tezer’e; MEF Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Esra Sert’e, Palanga 1888 Mimarlık ve Sanat Çiftliği’ne ve kurucusu sanatçı ve film-yapımcısı Kutluğ Ataman’a, Rümeysa Boz’a; Küçük Oda ekibinden Elif Naz Öngören ve Eren Yıldırım’a; Yapı Biyolojisi Enstitüsü’ne ve kurucuları Merve Titiz Akman ve And Akman’a; 4-13 Ağustos 2023 tarihleri arasında, Antakya Ekinci programını birlikte var ettiğimiz, Servas International’a; Servas Barış Okulu ve temsilcisi Mehmet Ateş’e; Servas Barış Okulu gönüllülerinden Ersen Şişli, Esra Alev, Mert Ali Cengiz, Onur Aydın, Özge Ateş, Remzi Şişli, Rüya Tümer, Selen Aydın, Seyhan Ateş, Umut Büyükkasım, Seyfican Doksöz’e ve burada adını anamadığımız diğer tüm gönüllerine, Servas Barış Okulu ile buluşmamızı mümkün kılan Yapı Biyolojisi Enstitüsü’ne, Merve Titiz Akman ve And Akman’a; 4-13 Eylül 2023 tarihleri arasında bizlere evlerini açan Antakya Ekinci Köyü aileleleri, Tuna Doğru, Zehra Korkmaz, Dilber Mutlu, Seryan Yanaray, Rüya Tümer, Meltem Deniz, Cansu Aydın, Ersen Şişli, Selen Aydın, Onur Aydın, İnan Ateş, Esra Alev, Mert Ali Cengiz, Yeşil Mutlu, Fatma Doğru ve Cansu Yıldırım’a ve tüm köy sakinlerine ve canlılarına; Ekinci köyü (dünya) çocuklarına; servis şoförümüz Erman Anlar’a; Ekinci’den saz kamışı ustası Seyhan Ateş’e, sepet örgü ustası Özge Ateş’e, tandır atölyesine ve ustalarına, sini örgü ustalarına; Vakıflı köyü ve Vakıflı Kadın Kooperatifi’ne; Hıdırköy sakinlerine; Servas Barış Okulu kütüphanesine çocuk kitapları ve çocuk klasikleri serisini bağışlayan İletişim Yayınları’na ve Kerem Ünüvar’a; Antakya’da içme suyumuzu sağlayan Hatay koordinatörü, İSKİ Adalar İşletme Şube Müdürü, Şahin Pur’a; en içten teşekkürlerimizle.