BESLENME ANTROPOMETRİSİ LABORATUVARI

Bireylerin beslenme durumunun saptanması ve uygun beslenme müdahalesinin gerçekleştirilmesi aşamasında enerji ve besin ögesi gereksiniminin belirlenmesi ve beslenme programının hazırlanması için antropometrik ölçümler büyük önem taşımaktadır. Sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için beslenme durumu sürekli ve düzenli olarak saptanmalıdır. Vücut bileşimi cinsiyet, yaş, ırk, genetik, beslenme tarzı, egzersiz, hastalık gibi çeşitli faktörlerden etkilenmektedir; bu nedenle bireye özgü ölçüm ve değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Beslenme Antropometrisi Laboratuvarı, Beslenme ve Diyetetik Bölümü “Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması” dersine ilişkin uygulama laboratuvarıdır. Bu laboratuvarda öğrencilerimize son sistem ölçüm cihazları ile vücutta yağ, kas, su miktarı, yağsız vücut dokusu ve yağ doku dağılımı ölçümünü; bazal metabolik hız ve abdominal yağlanma oranını analiz eden cihazların kullanımını ve elde edilen bulguların değerlendirme metotlarını öğretmekteyiz. Ayrıca laboratuvarımızda öğrencilerimizin beslenme programı planlarken porsiyon miktarını belirlemelerini ve kendilerine danışan bireylere uygun porsiyon ölçüsü eğitimi verebilmelerini sağlamaya yönelik gerçek besinler ile ağırlık ve boyut bakımından bire bir olan besin replikaları yer almaktadır.

KENT’TEN
HABERİNİZ OLSUN